7 golongan dilindungi di bawah bayangan Rahmat

Hazrat Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: 7 golongan yang akan dilindungi Allah swt di bawah bayangan rahmatNya pada hari yang tiada bayangan selain daripada bayangan rahmatNya iaitu:

  1. Pemerintah yang adil
  2. Pemuda yang menggunakan masa muda remajanya untuk beribadat kepada Allah
  3. Lelaki yang hatinya sentiasa terpaut kepada masjid
  4. Dua orang yang berkasih sayang antara satu sama lain kerana Allah. Mereka berkumpul dan berpisah kerana Allah
  5. Lelaki yang digoda oleh wanita bangsawan dan jelita, lalu dia berkata: “Sesungguhnya saya takut kepada Allah”
  6. Seorang yang memberi sedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak tahu sedekah yang diberikan oleh tangan kanannya
  7. Lelaki yang mengingati Allah berseorangan sehingga berlinangan air matanya.

(Hadith Riwayat Imam Bukhari, Muslim dan lain-lain)

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://permatakata.wordpress.com/2012/02/01/7-golongan-dilindungi-di-bawah-bayangan-rahmat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 KomenTinggalkan komen

  1. saya minat dengan quotes yang well said macam imam syafi’e punya yang ‘hujah’ tu. kalau boleh, entry-entry akan dtg, boleh saudara share quote2 yg membuka minda sejenak utk direnung2 kan. 🙂

    • terima kasih saranannya. kengkadang saya jumpa sesuatu yang baik, saya masukkan aja. InsyaAllah saya cuba, datangla lagi jengok2 kat sini ya?

  2. Reblogged this on KUkial_Jr@com.

  3. ijin copy ea… i lake.

  4. ingsa allah,blajar mengamalkan dn diberikan kekuatan.

  5. sangat setuju dgn tulisan ini.,
    semoga pembaca semuanya menjadi 7 golongan tersebut.,
    Amiin 3x.,

  6. trimakasih nasihatx, sangat bermanpat sekali utk saling mengingatkan.

  7. Sabar itu pahitt,,, sabar itu sakitt,,, sabar itumenyakitkan,,, sabar itu menyebaLkan,,, TAPI sabaRrrr itu Maniss sekali,,, indah sekaliii melebihi apa pun yanga ada dui dunia ini… Selamat mencoba…

    • pastinya dong

  8. ya Allah!!aku hambamu yg leka..

  9. terima kasih untuk kata kata mutiara di atas sangat bagus 🙂

  10. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say
    that this write-up very pressured me to check out and do so!
    Your writing taste has been amazed me. Thank you, very great article.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: